Χορτόπιτα με φέτα και αφράτο φύλλο

Χορτόπιτα με φέτα και αφράτο φύλλο
22 Ιουνίου 2018, 07:00
A+ A-
Η επιτυχία είναι σίγουρη!

Οταν λέμε χορτόπιτα, εννοούμε πίτα με διάφορα λάχανα και φέτα. Βάλτε όσα χορταρικά βρείτε και η επιτυχία είναι σίγουρη.

Υλικά
350 γραμ. σπανάκι
150 γραμ. σέσκλα ή σέσκουλα
150 γραμ. λάπατα ή λάπαθα
200 γραμ. καυκαλίδες ή καυκαλίθρες
150 γραμ. μυρώνια
1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2  κρεμμύδια ξερά
1/2 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
250 γραμ. φέτα τρίμμα
2 κουτ. σούπας αλεύρι
2/3 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα

Για το φύλλο

500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
100 ml χλιαρό νερό
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
1 αυγό
2 κουτ. σούπας ξύδι
αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Σ' ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 4 κουταλιές αλεύερι και αφήνουμε γαι 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το αυγό, το γάλα, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Ζυμώνουμε σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας για περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνει μαλακή κι ελαστική. Βάζουμε τη ζύμη σε λεκανίτσα και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει. Οταν φουσκώσει, χωρίζουμε σε δύο μέρη ένα μεγαλύτερο για το κάτω φύλλο και ένα μικρότερο για το επάνω. Βάζουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε αλευρωμένη επιφάνεια το αλευρώνουμε και το ανοίγουμε με ένα πλάστη σε λεπτό φύλλο, το τοποθετούμε στο κάτω μέρος του ταψιού αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει μέσα και στα πλαϊνά.

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε 2 κουταλιές αλάτι και ανακατεύουμε. Τα βάζουμε στο σουρωτήρι για να βγάλουν καλά τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, 2 κουταλιές αλεύρι, πιπέρι, φέτα και αλάτι. Ρίχνουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί και καλύπτουμε από πάνω με το άλλο φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30-35 λεπτά.

 

Επιστροφή