Γλυκές ευχές

Γλυκές ευχές
26 Δεκεμβρίου 2014, 02:00
A+ A-
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ


της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Λίγες μέρες έμειναν ακόμη από το 2014. Ίσως αυτή η χρονιά  να μην ήταν και η καλύτερη. Εμείς όμως θα την αποχαιρετήσουμε όπως κάνουμε πάντα με μια μικρή γιορτή και θα υποδεχτούμε την καινούρια με τη λαμπρότητα που της αξίζει.  Ελάτε να καλοπιάσουμε τον καινούριο χρόνο. Αφήστε στην άκρη όλα τα προβλήματα και χαρείτε σκορπώντας λίγη χαρά με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. Πάντα υπάρχουν πράγματα για να δώσουμε στους άλλους κι αν νομίζετε ότι δεν υπάρχει τίποτα πια, κοιτάξτε μέσα σας κι αμέσως θα τα βρείτε, άλλωστε αυτό είναι το νόημα αυτής της μεγάλης γιορτής.

Το μενού της Πρωτοχρονιάς


Τερίν γαλοπούλας με ζαμπόν

Χρειαζόμαστε:
170 γραμ. μπέικον σε λεπτές φέτες

1 κουταλιά βούτυρο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

400 γραμ. κιμάς γαλοπούλας

400 γραμ. βοδινό κιμά

250 γραμ.  συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

2  αβγά ελαφρά χτυπημένα

1/2  κούπα κρέμα γάλακτος

1 σφηνάκι  κονιάκ

αλάτι λευκό και μαύρο πιπέρι

1/2 κούπα φιστίκι Αιγίνης ανάλατο

1 χονδρή φέτα ζαμπόν (200 γραμ. περίπου)

μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, μπαχάρι, τζίντζερ ξερό, κάρυ, θυμάρι.

Eκτέλεση συνταγής:
Στρώνω πυρίμαχο σκεύος με το μπέικον, έτσι ώστε να καλυφθεί τόσο ο πυθμένας όσο και τα πλαϊνά του σκεύους. Στο βούτυρο σοτάρω ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο αρκετά λεπτά χωρίς όμως να πάρει καθόλου χρώμα. Σε μεγάλο μπολ προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά  εκτός από το ζαμπόν. Αφού κρυώσει, ρίχνω στον κιμά και το μείγμα του κρεμμυδιού. Ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα του κιμά και το χωρίζω σε τρία ίσα μέρη. Κόβω το ζαμπόν σε μακρόστενες λωρίδες. Τοποθετώ το 1/3 του κιμά στο σκεύος και το ισιώνω τοποθετώ μερικές λωρίδες ζαμπόν, επαναλαμβάνω με κιμά και ζαμπόν και τελειώνω με κιμά.
Καλύπτω όλη την επιφάνεια του κιμά με λωρίδες μπέικον. Σκεπάζω την επιφάνεια με λαδόκολλα βουτυρωμένη και τυλίγω όλο το σκεύος καλά με αλουμινόχαρτο. τοποθετώ το σκεύος σε μπαιν μαρί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 50 λεπτά. Μόλις το βγάλω, το αφήνω να κρυώσει σκεπασμένο για 2 ώρες.



Ανοιχτή τάρτα με σπαράγγια

1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας

12 πράσινα σπαράγγια

500 γραμ. τυρί κίτρινο τριμμένο

2 αβγά

125 ml κρέμα γάλακτος

100 ml  γάλα

Αλάτι, λευκό πιπέρι

Eκτέλεση συνταγής:
Στρώνω τη ζύμη σε ρηχό ταψί τάρτας διαμέτρου 24 εκατ, την τρυπώ παντού και την ψήνω στους 190 βαθμούς  για 10-15 λεπτά. Την αφήνω να κρυώσει. Στο μεταξύ σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω τα σπαράγγια και τα αφήνω μόλις 3 λεπτά. Τα βγάζω και τα βάζω αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό. Σουρώνω και στεγνώνω καλά. Απλώνω τα μισό τυρί μέσα στην τάρτα και πάνω σε αυτό τα σπαράγγια  και στη συνέχεια το υπόλοιπο τυρί. Χτυπώ μέσα στα αβγά το γάλα, τη κρέμα και καρυκεύω. Αδειάζω το μείγμα των αβγών πάνω από το τυρί. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.



Δίπλες

1/4 κούπας κονιάκ

1 κουταλιά σπορέλαιο

1/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού

1/4  κ γ σόδα

Ξύσμα 1 πορτοκαλιού

4 κρόκοι αβγών

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι: 

1 κούπα μέλι

1 κούπα νερό

1 φέτα πορτοκάλι με τη φλούδα

1 ξύλο κανέλας και σκόνη για το γαρνίρισμα

2  γαρίφαλα

Για το γαρνίρισμα: 

 Καρύδια

Eκτέλεση συνταγής:
- Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και τέλος κοσκινίζω το αλεύρι προσθέτω όσο χρειάζεται μέχρι να πάρω μια εύπλαστη, μάλλον σκληρή ζύμη.Τη σκεπάζω και την αφήνω σκεπασμένη για 1/2 ώρα.

- Κόβω κομμάτια από τη ζύμη και με τον πλάστη, την ανοίγω όσο πιο λεπτή μπορώ σε φύλλο. Την κόβω σε μακριές λωρίδες και τηγανίζω σε καυτό σπορέλαιο.
Αν θέλω το σχήμα της εικόνας το πετυχαίνω με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιρουνιού στο οποίο θα τυλίξω ανάμεσα στα δόντια του τη μια άκρη της ζύμης την οποία θα ρολάρω και θα τυλίγω ήδη μέσα στο καυτό λάδι. Με τη βοήθεια ενός άλλου πιρουνιού στο άλλο μου χέρι θα την κρατήσω για λίγα δευτερόλεπτα σταθερή να μην ξετυλιχτεί και έπειτα θα την αφαιρέσω σε απορροφητικό χαρτί για να συνεχίσω με τις υπόλοιπες. (Φαίνεται δύσκολο αλλά με λίγη εξάσκηση θα το πετύχετε. Αν όχι μην νοιάζεστε, ρίξτε στενές λωρίδες ζύμης «ανέμελα» που λέει και μια φίλη μέσα στο λάδι, γίνονται πολύ ωραίες και χωρίς προσπάθεια γιατί καθώς τηγανίζονται κατσαρώνουν φυσικά από μόνες τους και αυτό το φυσικό «λουκ»  έχουν καθιερώσει και πολλά ζαχαροπλαστεία).


-Μόλις τηγανίσω όλες τις δίπλες βράζω τα υλικά του σιροπιού για 5 λεπτά και περιχύνω μ΄αυτό τις δίπλες. Τις πασπαλίζω με έξτρα κανέλα και τις γαρνίρω με καρύδια.



 Σας εύχομαι μια χρονιά, γλυκιά, νόστιμη και ευτυχισμένη !


Επιστροφή