Ομελέτα όλοι έχουμε φάει και όλοι έχουμε μαγειρέψει. Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια παραλλαγή της ομολέτας που συνηθίζεται στη γειτονική Ιταλία και έχει την ονομασία στράτα (strata).
Υλικά
- 6 φέτες ψωμί τοστ
- 6 αυγά μεγάλα
- 2 φλ. γάλα (ή 1½ φλ. γάλα και 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος)
- 2 λουκάνικα ψιλοκομμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
- 1 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα κίτρινα τυριά
- 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγος μαϊντανό
- Λίγο βούτυρο για το ταψί
Tι κάνουμε
- Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Ενδεικτικά 24×24 είναι ιδανικό.
- Σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λουκάνικο σε φέτες και ψήνουμε για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ψωμί του τοστ σε κομμάτια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να γυαλίσουν.
- Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν τελείως.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να ενωθούν.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά, το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Τέλος προσθέτουμε το ψωμί του τοστ και τα λουκάνικα που έχουν κρυώσει.
- Αδειάζουμε τη strata στο βουτυρωμένο σκεύος.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 4-5 ώρες ή μία νύχτα.
- Το ψωμί του τοστ θα φουσκώσει μέσα στα υλικά και θα απορροφήσει όλα τα υγρά και την νοστιμιά των υλικών.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160°C.
- Βάζουμε τα ντοματίνια στη στράτα.
- Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα φούρνου για περίπου 1 ώρα μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια, να φουσκώσει και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο της.
- Η στράτα αφού βγει από τον φούρνο πρέπει να σταθεί για 5-10 λεπτά.
- Η αφράτη ομελέτα φούρνου, όσο στέκεται ξεφουσκώνει ελαφρά στην λογική του σουφλέ.
- Η στράτα σερβίρεται όσο είναι ζεστή κι αφράτη με κουτάλα.
- Δεν κόβεται σε κομμάτια πάρα μόνο όταν κρυώσει τελείως και σφίξει.