Λαδορεβανί

Μπήκαμε και στην νηστεία για τη μεγάλη γιορτή της Παναγιάς. Νηστεία, κατάνυξη και κάθαρση έτσι ώστε να τιμήσουμε τη μνήμη της Μεγαλόχαρης στις 15 Αυγούστου.

Φαγητά, γλυκά λοιπόν σε τόνους νηστίσιμους και μια συνταγή είναι και η παρακάτω.

Υλικά

Τι κάνουμε

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και το σφίγγουμε για τον χυμό. Συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 2 κούπες και το αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ελαιόλαδο και βάζουμε το διάλυμα να πάρει βράση. Ανακατεύουμε ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο-λίγο τα σιμιγδάλια. Ανακατεύουμε πάνω στο μάτι, σε μέτρια θερμοκρασία,  μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος.

Στρώνουμε με μια σπάτουλα την επιφάνεια, χαράζουμε σε ρόμβους ή τετράγωνα και πασπαλίζουμε με κανέλα. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45-50 λεπτά. Στο σερβίρισμα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη ζάχαρη και κανέλα.