Κίνδυνος για τα ελαιόδενδρα από το βακτήριο της ξυλέλλας

Κίνδυνος για τα ελαιόδενδρα από το βακτήριο της ξυλέλλας
7 Μαΐου 2018, 20:00
A+ A-
Διαβάστε τι πρέπει να προσέξουν οι φυτωριούχοι  αλλά και οι καλλιεργητές.

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας εκδόθηκε ανακοίνωση για την ξυλέλλα (xylella fastidiosa) το βακτήριο που έχει προξενήσει  μεγάλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο των ελαιοδένδρων  και κατ΄ επέκταση στην αγροτική οικονομία της Απουλίας στην Ν. Ιταλία.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ελαιόδενδρα έχουν προσβληθεί στην περιοχή. από το βακτήριο,  με μείωση παραγωγής ελαιολάδου της τάξης του 40%. Το βακτήριο αυτό δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στην ελιά, στην αμυγδαλιά, στην κερασιά, στην πικροδάφνη, στο πολύγαλα, στη λεβάντα  την οδοντωτή

Η αντιμετώπιση του βακτηρίου με  τα   σημερινά δεδομένα  αδύνατη. Για τη καταστολή η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τη κοπή και εκρίζωση των προσβεβλημένων φυτών  και  καταστροφή τους με ασφαλή φυτοϋγειονομικό τρόπο

Στη χώρα μας μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστοποίηση του επιβλαβούς οργανισμού. Επειδή όμως θεωρείται υψηλού κινδύνου  φυτοπαθογόνος οργανισμός,  και η πιθανότητα να εισαχθεί στη χώρα μας με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό  υλικό είναι  μεγάλη, για το λόγο αυτό, τόσο όσοι εισάγουν   ή  διακινούν  πολλαπλασιαστικό  υλικό  όσο  οι φυτωριούχοι  αλλά και οι καλλιεργητές πρέπει να προσέχουν τα εξής:

1. Να προμηθεύονται  δενδρύλλια με το απαραίτητο φυτοϋγειονομικό  διαβατήριο που σημαίνει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι από την αρμόδια  φυτοϋγειονομική  υπηρεσία .Να αποφεύγεται  η προμήθεια δενδρυλλίων  άγνωστης προέλευσης .

2. Να διατηρούν αρχείο με όλα τα νόμιμα παραστατικά (Τιμολόγια, Φυτοϋγειονομικά διαβατήρια)στα οποία αναγράφονται ο αριθμός των δενδρυλλίων, το είδος η ποικιλία ,ο αριθμός παρτίδας κλπ.

3.  Να ελέγχουν συστηματικά τις καλλιέργειες για τυχόν ύποπτα συμπτώματα και να ενημερώνουν άμεσα  την υπηρεσία μας για τυχόν ύποπτα συμπτώματα.

Επιστροφή