EΣΤΙΑΣΗ: Ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν
Επίσημα και από σήμερα, 1 Ιουνίου ξεκινά το καλοκαιράκι, ωστόσο σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται για τον κλάδο της εστίασης η έλλειψη εργαζομένων στις επιχειρήσεις.
Οι ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό κυρίως στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές είναι τεράστιες, φέτος ακόμη περισσότερο λόγω της αύξησης του τουρισμού. Αντίστοιχα προβλήματα με έλλειψη προσωπικού, αντιμετωπίζουν και τα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Οι εκτιμήσεις της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων με βάση τα στοιχεία που έρχονται από όλη την Ελλάδα είναι ότι «σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους λείπει σε κάθε επιχείρηση» όπως τονίζει στο CNN Greece ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Οι επιχειρηματίες ενόψει της τουριστικής σεζόν αναζητούσαν το προηγούμενο διάστημα εργαζόμενους για να καλύψουν τις κενές θέσεις, σε όλα σχεδόν τα πόστα, από μάγειρες και σερβιτόρους μέχρι βοηθητικό προσωπικό και εργαζόμενους στην κουζίνα. Ωστόσο, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι αναζήτησαν άλλες δουλειές και τελικά παρέμειναν εκεί.
Ενα μεγάλο πρόβλημα, όπως επεσημαίνουν από την πλευρά τους αρκετοί εργαζόμενοι είναι οι χαμηλές αμοιβές, τα εξοντωτικά ωράρια και οι πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζήσουν τους μήνες της τουριστικής σεζόν, κυρίως στα νησιά. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας όσον αφορά τις συνθήκες στη Μύκονο, όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκο ποσό ενοικίου για τους καλοκαιρινούς μήνες, και μάλιστα για ένα και μόνο δωμάτιο.



















